dijous, 12 d’abril del 2012

·PLA INCLINAT:



1.Definició i característiques

Un pla inclinat és una porció de sòl que forma un cert angle amb l'horitzontal sense arribar a ser vertical. 

Si la rampa es molt llarga menor es la força.
Permet reduir la força que s’ha de realitzar per elevar una càrrega.


2. Parts i components que la formen
El pla inclinat està compost per una rampa plana que forma un angle amb la horitzontal. 

3. Diferents tipus
-S'empra en forma de rampa per reduir l'esforç necessari per elevar una massa (carreteres, pujar guanyat a camions, accés a garatges subterranis, escales ...).
-En forma d'hèlix per convertir un moviment giratori en lineal (cargol d'Arquimedes, cargol, sens fi, hèlix de vaixell, tovera ...)
-En forma de falca per estrènyer (subjectar portes perquè no es tanquin, acoblar peces de fusta ...), tallar(ganivet, tisores, serra, xerrac ...) i separar o obrir (destral, arada, enformador, obrellaunes ...).

4. Lleis o expressions de càlcul
Fg = m · g
En canvi, si s'utilitza una rampa, per salvar un desnivell h, la força F paral·lela al pla que s'ha de fer és:
F = Fg · h / s
P = pes en Newtons ; Pes = m · g ; h = alçada en metres ;L = longitud del pla 
5. Aplicacions
S'utilitza per elevar objectes com per exemple les pedres de les piràmides, una cadira de rodes... amb menys esforç físic.

5.Aplicacions

S'utilitza per elevar objectes com per exemple les pedres de les piràmides, una cadira de rodes... amb menys esforç físic.

6.Representació gràfica


PES I COMPONENTS DEL PLA INCLINAT DE FORMA DIDÀCTICA ( llengua castellana):




dimecres, 11 d’abril del 2012

•LLEVES-EXCÈNTRIQUES:


  1. 1. Descripció i característiques
Les lleves i excèntriques són mecanismes que transformen el moviment circular d'un eix en moviment rectilini alternatiu. Estan formats per una peça giratòria, la lleva o excèntrica pròpiament dita, i per un element que frega-hi: el seguidor o vareta.




  1. 2. Elements del mecanisme
Estan formats per una peça giratòria, la lleva o excèntrica pròpiament dita, i per un element que frega-hi: el seguidor o vareta. Les excèntriques tenen forma circular, amb la particularitat que el seu eix de gir no coincideix amb el seu centre. Les lleves poden tenir qualsevol forma, en funció del tipus de moviment que es pretén que tingui el seguidor. En les fotografies de sota pots veure com funcionen.

  1. 3. Aplicacions: 
  2. Les lleves i excèntriques s'utilitzen en moltes màquines per impulsar peces amb moviment de vaivé. A la foto pots veure un exemple: una joguina que utilitza una excèntrica.
  3. Les lleves s'utilitzen sovint per obrir i tancar circuits elèctrics, pneumàtics o hidràulics.
    Una de les aplicacions més conegudes de les lleves és la d'obrir i tancar les vàlvules dels motors de gasolina i dièsel. Perquè un motor funcions correctament, les seves vàlvules s'han d'obrir i tancar seguint un cicle molt precís, això s'aconsegueix accionant-los amb lleves que tenen la forma necessària.




4. Representació gràfica
exentrica.jpg


·FUNCIONAMENT REAL LLEVA-EXCÈNTRICA


http://www.youtube.com/watch?v=sxPB5EpaQPs

•PINYÓ-CREMALLERA:

  1. 1. Descripció i característiques
Permet convertir un moviment giratori en un lineal continu, o viceversa.

Encara que el sistema és perfectament reversible, la seva utilitat pràctica sol centrar-se només en la conversió de giratori en lineal continu, sent molt apreciat per aconseguir moviments lineals de precisió 



2. Elements del mecanisme

·El pinyó és una roda dentada que gira.

·La cremallera és una peça allargada amb dents entre els quals s'encaixen les dents del pinyó. Es desplaça linealment a mesura que la roda gira. Com més ràpidament gira la roda, més ràpidament es desplaça la cremallera.

3. Aplicacions
- La primera aplicació que podem donar al mecanisme pinyó cremallera és en la direcció d'un automòbil. Converteix la rotació del volant de direcció als moviments dels quals canvien la direcció de rodament dels pneumàtics.

-Una altra aplicació també d'aquest mecanisme és en el trepant de columna

-Moviment d'avanç: el moviment d'avanç de l'eina en la peça que es trepa és obtingut a mà per l'operari.


4. Representació gràfica
piñon_crmaella.jpg


·EXERCICIS RESOLTS PINYÓ-CREMALLERA


http://www.youtube.com/watch?v=Yqg_Ee02uKo



•ENGRANATGE:


1. Descripció i característiques
Engranatge és una roda o cilindre dentat emprat per transmetre un moviment giratori o alternatiu des d'una part d'una màquina a una altra.

-Un conjunt de dos o més engranatges que transmet el moviment d'un eix a un altre s'anomena tren d'engranatges. 
2. Elements del mecanisme

• Dent d'un engranatge: són els que realitzen l'esforç d'empenta i transmeten la potència des dels eixos motrius als eixos conduïts

• Mòdul: el mòdul d'un engranatge és una característica de magnitud que es defineix com la relació entre la mesura del diàmetre primitiu expressat en mil·límetres i el nombre de dents. en els països anglosaxons s'empra una altra característica anomenada Diametral Pitch, que és inversament proporcional al mòdul.

• Circumferència primitiva: és la circumferència al llarg de la qual engranen les dents. En relació amb la circumferència primitiva es determinen totes les característiques que defineixen els diferents elements  de les dents dels engranatges.

• Pas circular: és la longitud de la circumferència primitiva corresponent a una dent i una obertura consecutius.

• Flanc: és la cara interior de la dent, és la seva zona de fregament.


3. Diferents tipus
Engranatges helicoidals d’eixos paral·lels: S'empra per a transmetre moviment o forces entre eixos paral·lels, poden ser considerats com compost per un nombre infinit d'engranatges rectes de poc gruix escalonat, el resultat serà que cada dent està inclinat al llarg de la cara com una hèlix cilíndrica

-Engranatge helicoidals d’eixos creuats: Són la forma més simple dels engranatges les fletxes no s'intercepten tenint una acció conjugada .l'acció consisteix primordialment en una acció de cargol o de falca, resultaun alt grau de lliscament en els flancs de la dent.

-Engranatge helicoidals dobles: Els engranatges "espina de peix" són una
combinació d'hèlix dreta i esquerra. l’empenta axial que absorbeixen els suports o coixinets de els engranatges helicoïdals és un desavantatge d'ells i aquesta s'elimina per la reacció de l'embranzida igual i oposat d'una branca simètrica d'un engrani helicoïdal doble.


4. Càlcul de velocitats

-pi*d = z*p ó d/z=p/pi =m
El mòdul (m) d'un engranatge és la relació que existeix entre el diàmetre primitiu i el nombre de dents, que és el mateix que la relació entre el pas i pi.


5. Aplicacions
-Des del minúscul rellotge de polsera al motor d'un transatlàntic,
són innombrables els mecanismes que compleixen la seva comesa gràcies als engranatges. Sistema mecànic basat en rodes dentades que serveix per transmetre el moviment de rotació d'un eix a un altre, 
invertint eventualment sentit o modificant la seva velocitat angular


6. Representació gràfica

·EXERCICIS RESOLTS DE TRANSMISIÓ PER ENGRANATGE
·COM FUNCIONEN ELS ENGRANATGES ( versió didàctica ):




  

•CORRETJA


1. Definició i característiques:

-La seva funció és unir les politges i realitzar el movent d'elles a través d'una energia.

Les politges són un mecanisme que serveix per a la tracció o l'elevació formada per una roda, muntada en un eix. Tant la politja com la roda i l'eix poden considerar màquines simples que constitueixen casos especials de la palanca

2. Parts i components que la formen:
-La corretja sense politja no té utilitat ninguna ja que és un tros de cinta sense moviment , al igual que una politja sense corretja no té la mateixa utilitat ja que no té res de suport per a transportar. Aquest és l’element essencial de les corretges bàsicament.


3. Diferents tipus:

-Corretges planes: Les corretges planes es caracteritzen per tenir per secció transversal un rectangle. Van ser el primer tipus de corretges de transmissió utilitzades, però actualment han estat substituïdes per les corretges trapezoïdals. 

-Corretges multipista o estirades: Actualment estan substituint a les trapezoïdals, ja que en permetre passar per politges tant per la cara estriada (de treball) com per la cara plana inversa, permet recorreguts molt més llargs i per tant arrossegar molts més sistemes.
-Corretges trapezoides: A diferència de les planes, la seva secció transversal és un trapezi. Aquesta forma és un artifici per augmentar les forces de fricció entre la corretja i les corrioles amb què interactuen.


4. Lleis o expressions de càlcul:

Pas de corretja = d1 · 3,1416 · N/longitud de corretja
1.     5. ·Longitud de corretja = 2L + d1 · 3,1416/2 + d2 · 3,1416/2
2.     6. ·d1= diàmetre de la politja conductora
3.     7. ·d2= diàmetre de la politja conduïda
4.     8. ·L= distancia entre centres
5.     9. ·N= velocitat real de gir del eix conductor


5.Aplicacions:

Els seus usos poden ser variats, per a la transmissió de potències, s'utilitzen en la indústria tèxtil (corretja tangencial), màquines de cardats, indústria de paper, indústria gràfica, etc. Són aptes per al treball creuat (molins), indústria tèxtil, blocs de tallador es de marbre, granits, paper, etc. La corretges planes compostes per goma tèxtil a la part superior, s'utilitzen en la petita, mitjana i alta càrrega de transmissió de potència, no són adequades per a la transmissió d'energia, els seus usos estan adequats per a la indústria química, tèxtil, mecànica, la indústria de marbre i granit.


6.Representació gràfica: