dimecres, 11 d’abril del 2012

•LLEVES-EXCÈNTRIQUES:


  1. 1. Descripció i característiques
Les lleves i excèntriques són mecanismes que transformen el moviment circular d'un eix en moviment rectilini alternatiu. Estan formats per una peça giratòria, la lleva o excèntrica pròpiament dita, i per un element que frega-hi: el seguidor o vareta.




  1. 2. Elements del mecanisme
Estan formats per una peça giratòria, la lleva o excèntrica pròpiament dita, i per un element que frega-hi: el seguidor o vareta. Les excèntriques tenen forma circular, amb la particularitat que el seu eix de gir no coincideix amb el seu centre. Les lleves poden tenir qualsevol forma, en funció del tipus de moviment que es pretén que tingui el seguidor. En les fotografies de sota pots veure com funcionen.

  1. 3. Aplicacions: 
  2. Les lleves i excèntriques s'utilitzen en moltes màquines per impulsar peces amb moviment de vaivé. A la foto pots veure un exemple: una joguina que utilitza una excèntrica.
  3. Les lleves s'utilitzen sovint per obrir i tancar circuits elèctrics, pneumàtics o hidràulics.
    Una de les aplicacions més conegudes de les lleves és la d'obrir i tancar les vàlvules dels motors de gasolina i dièsel. Perquè un motor funcions correctament, les seves vàlvules s'han d'obrir i tancar seguint un cicle molt precís, això s'aconsegueix accionant-los amb lleves que tenen la forma necessària.




4. Representació gràfica
exentrica.jpg


·FUNCIONAMENT REAL LLEVA-EXCÈNTRICA


http://www.youtube.com/watch?v=sxPB5EpaQPs

9 comentaris: