dimecres, 11 d’abril del 2012

•CORRETJA


1. Definició i característiques:

-La seva funció és unir les politges i realitzar el movent d'elles a través d'una energia.

Les politges són un mecanisme que serveix per a la tracció o l'elevació formada per una roda, muntada en un eix. Tant la politja com la roda i l'eix poden considerar màquines simples que constitueixen casos especials de la palanca

2. Parts i components que la formen:
-La corretja sense politja no té utilitat ninguna ja que és un tros de cinta sense moviment , al igual que una politja sense corretja no té la mateixa utilitat ja que no té res de suport per a transportar. Aquest és l’element essencial de les corretges bàsicament.


3. Diferents tipus:

-Corretges planes: Les corretges planes es caracteritzen per tenir per secció transversal un rectangle. Van ser el primer tipus de corretges de transmissió utilitzades, però actualment han estat substituïdes per les corretges trapezoïdals. 

-Corretges multipista o estirades: Actualment estan substituint a les trapezoïdals, ja que en permetre passar per politges tant per la cara estriada (de treball) com per la cara plana inversa, permet recorreguts molt més llargs i per tant arrossegar molts més sistemes.
-Corretges trapezoides: A diferència de les planes, la seva secció transversal és un trapezi. Aquesta forma és un artifici per augmentar les forces de fricció entre la corretja i les corrioles amb què interactuen.


4. Lleis o expressions de càlcul:

Pas de corretja = d1 · 3,1416 · N/longitud de corretja
1.     5. ·Longitud de corretja = 2L + d1 · 3,1416/2 + d2 · 3,1416/2
2.     6. ·d1= diàmetre de la politja conductora
3.     7. ·d2= diàmetre de la politja conduïda
4.     8. ·L= distancia entre centres
5.     9. ·N= velocitat real de gir del eix conductor


5.Aplicacions:

Els seus usos poden ser variats, per a la transmissió de potències, s'utilitzen en la indústria tèxtil (corretja tangencial), màquines de cardats, indústria de paper, indústria gràfica, etc. Són aptes per al treball creuat (molins), indústria tèxtil, blocs de tallador es de marbre, granits, paper, etc. La corretges planes compostes per goma tèxtil a la part superior, s'utilitzen en la petita, mitjana i alta càrrega de transmissió de potència, no són adequades per a la transmissió d'energia, els seus usos estan adequats per a la indústria química, tèxtil, mecànica, la indústria de marbre i granit.


6.Representació gràfica:


3 comentaris: